Roladki schabowe w kokonie z bakłażana z kurkowym sosem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Serdecznie zapraszam na bardzo smaczny i wykwintny obiad:)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    500 g bakłażana
    2 łyżki suszonych borowików
    100 g kurek
    2 kotlety schabowe bez kości

    Składniki dodatkowe:

    4 kulki mini mozzarelli

    Składniki robocze:

    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    1 łyżeczka suszonego cząbru
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
    1/3 czerwonej cebuli
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka mąki
    2 łyżki śmietany 30%
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki schabowe w kokonie z bakłażana z kurkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone borowiki zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę pod przykryciem. Mięso umyć, dobrze osuszyć. Do miseczki wysypać pół łyżeczki pieprzu cytrynowego ,dodać po łyżeczce przyprawy do wieprzowiny, cząbru, czosnku oraz paprykę w proszku i wymieszać. Mieszanką natrzeć mięso z każdej strony i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  • bakłażan smazyć z cebulka 2. Farsz: Cebulę pokroić w małą kostkę. Podzielić ją na dwie części i jedną z nich zeszklić na 2 łyżkach oliwy ( drugą odłożyć do sosu). Z bakłażana odkroić około 100 g kawałek i pokroić go w małą kostkę. Dodać do cebuli i smażyć. Namoczone borowiki odcedzić( wody nie wylewać!) i pokroić je w małą kostkę. Dodać na patelnię i smażyć dalej aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki wody z moczenia grzybów. Gdy płyny na patelni odparują doprawić solą i pieprzem cytrynowym, wymieszać.
  • farsz rozsmarować na mięsie 3. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. Wyłączyć ogień, wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do ostygnięcia. Farsz podzielić na połowę i każdą część rozsmarować na płacie mięsa. Zwinąć w roladkę i dla pewności zabezpieczyć wykałaczkami.
  • kurki zrumienić 4. Sos kurkowy: W rondelku roztopić masło i dodać łyżkę oliwy. Wrzucić cebulkę i zeszklić ją. Kurki oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Wrzucić do rondelka i zrumienić. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać natkę pietruszki i wymieszać. Dodać mąkę i dobrze ją wmieszać. Wlać śmietanę oraz ½ szklanki wody z moczenia grzybów i zagotować. Pogotować około minuty, zdjąć z ognia. Sos gotowy.
  • kokony z bakłażana ugrillować 5. Kokony z bakłażana: Pozostałą część bakłażana przekroić na wzdłuż na pół. W każdej części zrobić dosyć głęboką kieszonkę ( uważać aby nie przeciąć do końca). Skropić odrobiną oliwy z oliwek i oprószyć solą. Rozgrzać patelnię grillową i grillować bakłażanowe kokony z obu stron.
  • mięso włożyc w kokony 6. Wykonanie: Do każdego z ugrillowanych bakłażanowych kokonów włożyć po jednej roladce schabowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 25-30 minut ( piekarnik góra-dół). Gotowe mięso wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć wykałaczki i przełożyć na talerz. Polać podgrzanym sosem kurkowym. Podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Schab Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować