Roladki schabowe a'la Caprese

5 (182 ocen)

Na pomysł wpadłam przeglądając lodówkę. Znudziły mi się zwykłe schabowe więc zrobiłam coś innego. Polecam bo bardzo smaczne.

Składniki:

  • - 4 kotlety ze schabu
    - 125g mozarelli ( jedno opakowanie)
    - 4 pomidorki kotjalowe
    - 4 ząbki czosnku
    - puszka pomidorów krojonych
    - łyżka masła
    - 4 plastry sera żółtego
    - świeża bazylia, sól, pieprz, ulubione suszone zioła ( oregano, estragon, rozmaryn)
    - 4 łyżki mleka 3,2 %
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Rolada Caprese Dania główne Roladki

Roladki schabowe a'la caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy osuszamy, rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. Każdy posypujemy solą i pieprzem. Mozarellę kroimy w plastry- układamy na kotletach. Pomidorki kroimy w plastry i na jeden kotlet układamy plastry z jednego pomidorka. Liście bazylii cienko kroimy i obsypujemy nią kotlety. czosnek drobno siekamy i posypujemy kotlet. Tak przygotowane kotlety zwijamy ciasno w ruloniki i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zabieramy się za sos. na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy będzie gorące wlewamy pomidory z puszki wraz z zawartością. Chwilę gotujemy i dolewamy mleko. Gotujemy jeszcze około 20 min , mieszając co jakiś czas aż sos zgęstnieje- doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Tak przygotowanym sosem polewamy mięso. Na wierzch układamy plastry żółtego sera. Całość wkładamy do nagrzanego do temp. 180C piekarnika ( u mnie z termoobiegiem) na około 30-40 min

Porady

Czas pieczenia jest uzależniony od grubości mięsa- jeśli będzie cienko potłuczone to krócej pieczemy jak grubo to dłużej .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować