Roladki po Poznańsku

5 (153 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Przepyszne roladki z szynki z równie smacznym "nadzieniem" na niedzielny obiad lub przyjęcie rodzinne. Uwielbiam je, zawsze robię je wspólnie z mamą. To taka nasza tradycja.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1,3 kg szynki wieprzowej
    300 g wędzonego boczku lub słoniny
    3 cebule
    słoik ogórków kwaszonych
    kilka kromek razowego chleba
    sól, pieprz, tymianek
    smalec do smażenia
    wykałaczki, musztarda rosyjska/sarepska
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki po poznańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w plastry, które potem cienko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
    Boczek, ogórki, cebulę i chleb razowy kroimy w grubsze słupki.
    Mięso doprawiamy i każdy plaster od wewnętrznej strony smarujemy odrobiną musztardy. Układamy po jednym kawałku boczku, cebulki, chleba i ogórka. Ciasno zawijamy i spinamy wykałaczką, tak aby była możliwie jak najbardziej przylegająca do mięsa, by łatwiej się je smażyło.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż będą mocno zrumienione. Wkładamy je potem do brytfanki, zalewamy wodą (ok. 2 cm od dna), przykrywamy i prużymy na małym ogniu aż będą miękkie.

Porady

Do sosu można dodać kostki mięsne lub garść suszonych grzybów. By zagęścić sos najpierw wyciągamy delikatnie roladki, a potem zaciągamy go zawiesiną z wody i mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować