Do moich potraw zazwyczaj dodaję to, co jest dostępne w sezonie. Tym razem mamy nadzienie gruszkowo-cukiniowe, które bardzo mi posmakowało. Do tego przepisu pewnie wrócę wiele razy.
60 min
Składniki:
0,5 kg filetów drobiowych
100g pieczarek
1 mała cukinia
1 mała cebulka
2 gruszki
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
papryka ostra
Roladki faszerowane gruszką z dodatkiem cukini i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety przecinamy na plastry, rozbijamy tłuczkiem do mięsa i posypujemy przyprawami.
2.Pieczarki kroimy na plasterki , cebulę w kosteczkę. Cukinię obieramy i kroimy na cienkie paseczki. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy około 3-5 minut. Przekładamy farsz na mięso.
3.Gruszki obieramy, pozbywamy środka nasiennego i przecinamy na mniejsze, długie paski. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy miód i karmelizujemy w nim gruszki przez około 5 minut.
4.Gruszki wykładamy na plastry mięsa z warzywami, kładziemy po plasterku sera mozzarella.
5.Dokładnie zwijamy mięso w roladkę. Można użyć wykałaczek.
6.Roladki panierujemy najpierw w mące, jajku i bułce tartej z dodatkiem płatków migdałowych. Smażymy na wolnym ogniu aż nabiorą złotego koloru. Pozostawimy pod przykryciem przez 20 minut aby mięso doszło w środku.
Komentarze