Roladki drobiowe ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne dla dbających o linię i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    1 opakowanie szpinaku mrożonego
    2 łyżki masła
    2 jajka
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka mąki
    przyprawa do kurczaka,sól,pieprz,olej do smażenia
    Sos:
    1 szkl jogurtu naturalnego
    sól,pieprz,zioła prowansalskie

Roladki drobiowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety przekrawamy na plastry,oprószamy przyprawą do kurczaka i wstawiamy na 1godz.do lodówki.
    Rozbijamy młotkiem na cienkie plastry,aby nie porwały się podczas rozbijania ja wkładam plaster fileta do torebki foliowej,rozprostowuję palcami,i rozbijam przez folię.
  • gotowy szpinak 2. Przygotowanie szpinaku:
    rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle do czasu,aż odparuje woda.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy do ostygnięcia.
    do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka i ubite na sztywną pianę białka.Delikatnie mieszamy składniki łyżką i dodajemy mąkę.
    Szpinak jest gotowy.
  • zawinięte roladki 3. Filety rozkładamy,nakładamy na nie szpinak i zwijamy w roladki.
  • smażenie roladek 4. Smażymy roladki na rozgrzanym oleju.
  • Roladki polane sosem 5. Wykładamy roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20min. w temp.175*C.
    Jogurt mieszamy z przyprawami i polewamy roladki,pieczemy jeszcze 5-10min.
  • Gotowe roladki ze szpinakiem 6. Podajemy z ziemniakami polanymi sosem i dowolną surówką.

Porady

Jeśli farszu szpinakowego nam zostanie możemy upiec placki szpinakowe są bardzo pyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy