Roladki drobiowe z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety delikatnie rozbij przez folię. Oprósz solą i pieprzem z obu stron. Listki bazylii, połowę żurawin i wyłuskane orzechy rozdrobnij w malakserze lub drobniutko pokrój. Mieszankę dopraw solą, pieprzem i zagnieć z 2 łyżkami masła.
2.Na kotlety rozłóż farsz, zwiń w roladki i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej z łyżką masła. Roladki smaż na wolnym ogniu ok.20 minut, często obracając i polewając tłuszczem.
3.Przygotuj sos: pozostałe żurawiny wsyp do garnka, dodaj pół szklanki wody, cukier, gotuj ok. 15-20 min aż sos zgęstnieje. Śmietanę rozmieszaj z 2 łyżkami gorącego sosu, wlej do garnka, wymieszaj, podgrzej. Dopraw solą i pieprzem.
4.Gorące roladki wyłóż na talerz, polej sosem, udekoruj listkami bazylii.
Komentarze