Roladki drobiowe z jajkiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Bardzo łatwy, tani i prosty w przygotowaniu przepis na urozmaicony obiad lub przekąskę. Roladki świetnie się nadają na wielkanocny stół ale nie tylko.

Składniki:

  • • 2 filety z kurczaka,
    • 2 ząbki czosnku,
    Farsz:
    • 30-40 dag szpinaku,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • ok. 40 dag szpinaku,
    • 1 łyżka śmietany,
    • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • 2 jajka ugotowane na twardo,

Roladki drobiowe z jajkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy, przecinamy na pół i rozbijamy jak kotleta, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę i przyprawiamy pieprzem ,solą, ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki.
  • 2. Farsz: Jeśli mamy świeży szpinak to dokładnie go myjemy i kroimy.
    Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy ziarenka zgniecionego czosnku(zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wyciągamy czosnek, wrzucamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dusimy około 15 min aż woda wyparuje. Wyciągnięty czosnek drobno siekamy i dodajemy do szpinaku. Do szpinaku dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Tak przygotowany szpinak dusimy jeszcze pod przykryciem przez ok 2-3 minuty.
  • 3. Gdy przygotowany szpinak ostygnie nakładamy go na przygotowanego fileta, następnie kładziemy jajko i powoli ciasno zwijamy. Zawijamy w folię aluminiową.
    Pieczemy 35 min w temperaturze 170 °C.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy