Pyszne, kruche, aromatyczne. Nic dodać nic ująć :) Podałam je z sosem pieczeniowym i ziemniakami obficie posypanymi świeżym koperkiem.
Składniki:
dla 4-6 osób
2 podwójne filety z kurczaka
garść suszonych grzybów
1 bakłażan
1 por (biała część)
sól
pieprz
pęczek natki pietruszki
pół szklanki wywaru z grzybów
Roladki drobiowe z bakłażanem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Odcedzić (wody nie wylewać). Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć na pół i delikatnie roztłuc. Por pokroić w krążki, bakłażana w kostkę i ugotowane grzyby. Podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Wystudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać dodać do farszu.
2.Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i pieprzem, kłaść trochę farszu i zwijać. Zwinięte roladki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Na wierzch rozłożyć resztę farszu, zalać wywarem z gotujących się grzybów. Dodatkowo oprószyć sola i pieprzem.
3.Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok 30 min pod przykryciem w temperaturze 190 stopni, odkryć i zapiekać jeszcze 10-15 min.
Komentarze