Roladki drobiowe nadziewane farszem kurkowym w sosie śmietanowym

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smakują wyśmienicie:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    przyprawa pikantna do kurczaka
    papryka słodka mielona
    przyprawa do potraw
    pieprz cytrynowy
    1 łyżeczka papryki słodkiej w płatkach
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki mąki
    1 szklanka śmietany 18%
    sól do smaku
    masło do podsmażenia roladek

    farsz:
    300 g świeżych kurek lub mrożonych
    2 małe cebule
    2 łyżki masła
    2 czubate łyżki serka śmietankowego naturalnego
    2 łyżki białego półwytrawnego wina
    1 łyżka papryki słodkiej w płatkach
    0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki drobiowe nadziewane farszem kurkowym w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki drobiowe nadziewane farszem kurkowym 1. Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy.
  • Roladki drobiowe nadziewane farszem kurkowym 2. Kurki oczyszczamy, myjemy, odcedzamy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę z pieprzem cytrynowym i płatkami suszonej papryki, dodajemy kurki i smażymy tak długo aż puszczą wodę, dodajemy wino i smażymy tak długo aż woda z winem a odparuje w trakcie smażenia, wtedy dodajemy dwie łyżki serka śmietankowego naturalnego i mieszkamy do momentu aż się rozpuści i połączy z kurkami i cebulą. Smażymy wszystko przez około 5 minut i zdejmujemy z ognia do ostudzenia. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
  • Roladki drobiowe nadziewane farszem kurkowym 3. Na płacie mięsa układamy grubo farszu, zaginając boki do środka i zwijając mięso tworząc rulonik. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy zwinięte roladki i smażymy na złoty kolor, przekładamy do garnka, podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 25-30 minut. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Gotujemy to jeszcze przez około 5 minut. Podajemy z ziemniakami lub makaronem penne i ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować