Roladki drobiowe nadziewane dyniowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i tniemy w drobną kostkę. Przekładamy na patelnię o małej średnicy i zalewamy wodą tak aby cała dynia była przykryta, dodajemy rozmaryn i dusimy na średnim ogniu około 20-25 minut aż dynia będzie miękka.
2.W międzyczasie pierś z kurczaka myjemy i przecinamy wzdłuż, rozbijamy. W miseczce mieszamy oliwę, ocet, cukier, paprykę i bazylię, tak powstałą marynatą smarujemy kurczaka z obu stron, odkładamy.
3.Z miękkiej dyni odlewamy nadmiar wody, wyjmujemy gałązki rozmarynu i tłuczkiem do ziemniaków robimy z niej puree. Tak przygotowane nakładamy na filety z kurczaka - około 3/4 powierzchni, zostawiając czysty początek i koniec, posypujemy słonecznikiem i zawijamy tworząc roladkę. Tak przygotowane wkładamy do nasmarowanego olejem naczynia do zapiekania, posypujemy parmezanem oraz pozostałym słonecznikiem i zapiekamy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Komentarze