Roladki drobiowe nadziewane dyniowym puree

5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 2 osób
  • Średni

Energetyzujące roladki, z odrobiną rozmarynu, parmezanu i słonecznika

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - dynia piżmowa: 0.5 sztuki
    - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - olwia z oliwek: 1 łyżka
    - ocet winny: 1 łyżka
    - cukier: 1 szczypta
    - papryka mielona slodka: 0.5 łyżeczki
    - suszona bazylia: 1 łyżka
    - gałązka rozmarynu: 2 sztuki
    - woda: 1 łyżka
    - ziarna słonecznika: 6 łyżek
    - parmezan: 20 gramów
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki drobiowe nadziewane dyniowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i tniemy w drobną kostkę. Przekładamy na patelnię o małej średnicy i zalewamy wodą tak aby cała dynia była przykryta, dodajemy rozmaryn i dusimy na średnim ogniu około 20-25 minut aż dynia będzie miękka.
  • 2. W międzyczasie pierś z kurczaka myjemy i przecinamy wzdłuż, rozbijamy. W miseczce mieszamy oliwę, ocet, cukier, paprykę i bazylię, tak powstałą marynatą smarujemy kurczaka z obu stron, odkładamy.
  • 3. Z miękkiej dyni odlewamy nadmiar wody, wyjmujemy gałązki rozmarynu i tłuczkiem do ziemniaków robimy z niej puree. Tak przygotowane nakładamy na filety z kurczaka - około 3/4 powierzchni, zostawiając czysty początek i koniec, posypujemy słonecznikiem i zawijamy tworząc roladkę. Tak przygotowane wkładamy do nasmarowanego olejem naczynia do zapiekania, posypujemy parmezanem oraz pozostałym słonecznikiem i zapiekamy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak Parmezan Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować