Roladki ala Sushi w kapuście pekińskiej

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Czas gotowania może wydawać się długi, ale roladki muszą swoje odstać w lodówce. Krojąc je na mniejsze porcje trzeba pamiętać o ostrym nożu.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kapusta pekińska liście: 4 sztuki
    - ryż gotowany: 100 gramów
    - krewetki koktajlowe około: 25 sztuk
    - przyprawa z cytryną i koperkiem: 1 łyżeczka
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - keczup pikantny: 3 łyżki
    - oliwa: 1 łyżeczka

Roladki ala sushi w kapuście pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki a'la Sushi w kapuście pekińskiej 1. Liście kapusty blanszować ww wrzątku 1-2 minuty, ostudzić i wysuszyć. Krewetki posypać 1 łyżeczką przyprawy z cytryną i koperkiem, 1 łyżeczką kurkumy i 1 łyżeczką oliwy, wymieszać pozostawić na chwilkę by krewetki przeszły przyprawami, a następnie usmażyć je na patelni.
  • Roladki a'la Sushi w kapuście pekińskiej 2. Liście kapusty rozłożyć na folii spożywczej, w kształcie kwadratu, tak by zachodziły na siebie, na nich ułożyć połowę ugotowanego ryżu, na którym zrobić pasek z keczupu, przykryć pozostałym ryżem, dobrze go dociskając.Rozłożyć przez środek pasek z krewetek, zrobić 3 paski z keczupu.
  • Roladki a'la Sushi w kapuście pekińskiej 3. Dokładnie zwinąć pomagając sobie folią, końcówki folii okręcić i wstawić roladkę do lodówki na około godzinę. Wyjąć roladkę, ściągnąć delikatnie folię i pokroić w krążki ostrym nożem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy