Roladki a ‘la pizza

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybka i efektowna przekąska

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1. 1,5 szklanki maki
    2. 0,5 szklanki ciepłej wody
    3. Łyżeczka soli
    4. Łyżeczka cukru
    5. Łyżka oleju
    6. Drożdże
    Dodatki:
    1. Oliwki
    2. Salami
    3. Ser
    4. Pieczarki
    Sos:
    1. Koncentrat pomidorowy
    2. Suszone lub świeże zioła- bazylia i oregano
    3. Sól i pieprz

Roladki a ‘la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy dokładnie aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Pozostawiamy do wyrośnięcia w cieple na około 20 minut. Gdy wyrośnie dzielimy je na małe kawałki, z których formujemy prostokątne paseczki. Na paski ciasta nakładamy sos i układamy dodatki następnie zawijamy w roladkę. Zawinięte „bułeczki” pozostawiamy jeszcze na chwilę w cieple do podrośnięcia, następnie wkładamy do nagrzanego do 220 oC piekarnika i pieczemy aż staną się złote i chrupiące.

Komentarze

Podobne przepisy