Roladki naleśnikowe z nadzieniem pomarańczowo-jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niebanalny pomysł na naleśnikowy deser od serca

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1. Ciasto naleśnikowe:

    - ok 150 g mąki tortowej (typ 450)
    - ok 250 ml mleka
    - 1 jajko
    - sok z połowy cytryny
    - 3 łyżki miodu

    2. Nadzienie:

    - 150 g jogurtu naturalnego
    - galaretka pomarańczowa

Roladki naleśnikowe z nadzieniem pomarańczowo-jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem i włożyć do lodówki.
  • 2. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać. W razie potrzeby należy dolać więcej mleka czy dodać trochę mąki.
  • 3. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Około jedna chochelka na jednego naleśnika.
  • 4. Gdy naleśniki przestygną a galaretka będzie tężeć nakładamy ją na każdy placek i delikatnie zwijamy, wkładamy do lodówki.
  • 5. Przed podaniem pokroić i udekorować. Ja podałam udekorowane jagodami goji i miętą.

Porady

Na naleśniki po zawinięciu można położyć coś cięższego, np. talerzyk aż galaretka całkiem się zastygnie (żeby się nie rozwinęły).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy