Drobiowe mięso nigdy się nie nudzi pod warunkiem że zostaje nadziane różnymi farszami, tym razem z dodatkiem delikatnego kalafiora i aromatycznymi ziołami, to propozycja na obiad zarówno ten codzienny jak i niedzielny.
30 min
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
kilka różyczek kalafiora
4 duże liście sałaty
1 kulka sera mozzarella
1/2 pęczka szczypioru z dymki
sól do smaku
1 płaska łyżka ziołowej przyprawy do drobiu (szałwia, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz biały, mięta pieprzowa, melisa)
Panierka
2 jaja
mąka kukurydziana
płatki kukurydziane
olej do smażenia
Roladki na zielono z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy, dzielimy na cztery kotlety, delikatnie tłuczkiem rozbijamy przez woreczek foliowy, oprószamy solą i ziołową przyprawą.Odstawiamy do lodówki na 15 minut.Kalafiora blanszujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia.
Na mięsie układamy po liściu sałaty, pokrojonego kalafiora i ser mozzarella, posypujemy szczypiorem zawijamy ciasno w roladki.
2.Obtaczamy mięso w mące kukurydzianej rozkłóconym jajku z solą oraz w pokruszonych drobno płatkach kukurydzianych.
Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto.
Podajemy gorące.
Komentarze