Roladka z kurczaka nadziewana brokułami na żółtym risotto. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w 1.5l wody.
Do pozostałej wody z gotowania dodać kostkę bulionową.
2.Filet z kurczaka rozklepać na cienki płat, posolić i popieprzyć.
3.Ugotowany brokuł posiekać na drobno i nałożyć na mięso. Następnie zawinąć i uformować roladkę.
4.Gotową roladkę zawinąć w folię aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec przez 30 minut.
5.Cebulkę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie dostać ryż i odczekać aż wchłonie tłuszcz.
6.Dolać wino do ryżu i ciągle mieszając odczekać aż się wchłonie.
7.Następnie dodać do ryżu chochle gotującego się bulionu i mieszać do odparowania.
Proces powtarzać do chwili aż ryż będzie miękki. W między czasie dodać do risotto sól, pieprz oraz odrobinę kurkumy dla koloru.
8.Risotto powinno mieć delikatnie płynną konsystencję.
Nakładamy na talerz, roladkę dzielimy na 3 kawałki i układamy na naszym risotto. Dekorujemy.
Komentarze