Rolada(zrazy) śląska

4.51 (174 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Mniam...:)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wołowina: 1.5 kilograma
    - ogórki kiszone: 500 gramów
    - boczek surowy wędzony chudy: 500 gramów
    - musztarda sarepska: 150 gramów
    - ziele nagielskie: 3 sztuki
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - magi: 1 łyżeczka
    - smalec do smażenia: 200 gramów
    - sól,pieprz: 1 szczypta
    - cebula duża: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Zrazy

Rolada(zrazy) śląska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku farsz:
    kroimy ogórki w słupki około 2cm, cebule w piórka, boczek jak ogórki w słupki wszystko do jednej miski, dodajemy musztardę i mieszamy z musztardą farsz.
  • 2. Teraz mięso:

    Kroimy mięso na plastry, rozklepujemy ( jak schabowego) nakładamy farsz, zwijamy mięso tak, aby nam farsz nie wypłynął.
    Podsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, gdy mięso będzie mocno zrumienione zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, magi , jarzynkę listek laurowy,przykrywamy i gotujemy około 2 godzin ( można w szybkowarze to trwa około 20 minut od momentu zagotowania się w szybkowarze) potem zagęszczamy sos - woda plus mąka.
    Podajemy z kluskami i modrą kapustą:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia śląska Komunia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować