Tania przekąska, która zachwyci fanów ziemniaków i nie tylko. ;)
2 godz.
Składniki:
2 kwadratowe andruty
1,5 kg ziemniaków
1 opakowanie serka z papryką
kilka kabanosów
kilka plastrów szynki
olej do smażenia
pół łyżeczki soli
spora szczypta pieprzu
Rolada ziemniaczana na andrutach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie obieramy i przeciskamy przez praskę. Do gorących ziemniaków dodajemy serek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Wafle rozkładamy na czystej, mokrej ściereczce, nakładamy gorący farsz z dodatkami (na jednym kabanosy, na drugim plastry szynki) i zostawiamy na piętnaście minut. Następnie zwijamy roladę, mocno dociskając. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę.
Następnie ostrym noże kroimy roladę w 1 - 2 cm plastry i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
*Można też otoczyć w jajku i bułce tartej, ale moim zdaniem to niepotrzebne, dodatkowe kalorie.
Komentarze