Rolada ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę.
Do ziemniaków wsypujemy mąkę pszenna, ziemniaczaną dodajemy kaszę manną i żółtka, wlewamy roztopione masło solimy i zagniatamy.
2.Pieczarki kroimy drobno, dodajemy trochę wody i chwile gotujemy, aż puszczą wodę...Wtedy przekładamy na patelnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy na oleju...doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z kuchenki dodajemy koperek.Odstawić do przestygnięcia.
3.Ziemniaki rozwałkowujemy tak aby powstał prostokąt o grubości nie więcej niż 1 cm.
4.Smarujemy placek pieczarkami i ciasto zawijamy w rulon.
5.Przekładamy nasz roladę na bawełnianą lub lniana ściereczkę i zawijamy, końce ścierki zawiązujemy nitką bawełnianą
6.Ostrożnie wkładamy do rondla z gotującą się wodą. Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu, a po ugotowaniu, wkładamy na chwilę do zimnej wody. Wyjmujemy naszą roladę ze ściereczki i kroimy w plastry...
Porady
Ponieważ po raz pierwszy przyrządzałam roladę ziemniaczaną i zrobilam ją zgodnie z przepisem, to jednak proponuje wam DODAJCIE WIECEJ FARSZUUUU!!!! Bo tyle co podaje w składnikach to przynajmniej dla mnie zdecydowanie za malo...
Komentarze