Rolada "zielone jabłuszko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników robimy biszkopt i pieczemy na dużej blaszce 43x33 cm , wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 165-170 *C.
2.Jabłka myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka o grubym dnie, dolewamy 1/3 szklanki wody, dosypujemy cukier i dusimy najpierw pod przykryciem na dużym ogniu.
Gdy jabłka się rozpadną, odkrywamy i zmniejszamy ogień, smażymy często mieszając aż masa zgęstnieje.
Do gorącej wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy żeby się rozpuściła.
Odstawiamy do przestygnięcia. Dla koloru możemy dodać kilka kropel barwnika spożywczego.
3.Przestudzoną, ale nie zimną masę wykładamy na biszkopt, chwilę czekamy żeby odmiękł, zwijamy roladę, zawijamy ją w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki, na kilka godzin.
Rolada najlepsza jest na drugi dzień.
Porady
Roladę możemy posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Komentarze