Rolada żeberkowa z porem

4 (3 ocen)

  • 50 min

Idealne mięsko -żeberka inaczej na obiad z porem i w porach. Podane z odpowiednia surówką - u mnie z kapusty pekińskiej z marchewką i kluskami śląskimi smakuje obłędnie. Takie zdrowe, domowe prosto z piekarnika. Mięsko można podać również na zimno np. z ciemnym pieczywem.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 płat przednich żeberek- około 1,5 kg
    1 duży por
    1 łyżka masła
    1 szalotka
    Do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny, olej rzepakowy.
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada żeberkowa z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: oddzielić kostki żeberkowe od mięsa, opłukać płat, osuszyć, rozciąć mięso na dwa płaty. Zostawić na końcu złączenie. Natrzeć solą, pieprzem, skropić delikatnie olejem, odstawić na całą noc do lodówki. Część pora pokroić na krążki, posolić delikatnie, by por skruszał, rozłożyć na płacie mięsa, zwinąć w roladę, związać sznurkiem. Zawinąć w folię do pieczenia. Piec około ½ godziny w temp. 180 stopni. Następnie temp. zmniejszyć do 150 stopni i piec do miękkości mięsa. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozchylić folię, by mięso się trochę przyrumieniło. Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pozostałą część pora, pokrojoną drobno. Podlać wodą, dusić na małym ogniu aż odparuje woda. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Roladę obłożyć smażonym porem, pokroić w grubsze plastry, podawać na ciepło z surówką i kluskami śląskimi.

Porady

1.mięsko można trochę rozbić tłuczkiem przez folię, lepiej się zwinie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować