Rolada żeberkowa z jajkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Bardzo wilgotna pieczeń, pieczona powoli w niskiej temperaturze jest dodatkowo soczysta. Nadzienie z jajek dodaje roladzie dodatkowego smaku i super wyglądu. Podana z żurawiną i chrzanem jest naprawdę smaczna. I najważniejsze że swoje.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg żeberek mięsnych
    5 ugotowanych na twardo jajek
    Przyprawy: sól(u mnie 1 łyżka), świeżo mielony czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Folia spożywcza do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada żeberkowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żeberka oczyścić z kości, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Przyprawy – ziele angielskie pokruszyć(u mnie 5 ziarenek), liść laurowy duży drobno pokruszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, natrzeć żeberka, ułożyć w misce, polać olejem, wstawić na całą dobę do lodówki. Kilka razy przekręcić mięso. Następnie mięso wyjąć, naciąć, ułożyć jajka, zwinąć mięso w roladę, obwiązać sznurkiem, zawinąć w folię do pieczenia. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 140 stopni i piec w tej temp. do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia odchylić folię, polać mięso kilka razy powstałym tłuszczem. Przed wyjęciem mięsa sprawdzić widelcem czy mięso jest upieczone.

Porady

1. do przypraw można dodać owoce jałowca. 2 roladę można piec też w rękawie do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować