Znajdą się tutaj miłośnicy roladek schabowych? Dzisiaj upiekłam jedną roladę z mieszanką warzyw z dodatkiem sera i muszę przyznać nieskromnie, że całość przerosła wszelkie moje oczekiwania.
Rolada ze schabu z camembertem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 8 100-gramowych kotletów, bardzo cienko rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut.
W tym czasie umyć, obrać/ oczyścić wszystkie warzywa. Cebulę pokroić w cienkie pióra, paprykę i pieczarki pokroić w cienkie paski, cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej, cebulę podsmażyć do miękkości, dodać paprykę, smażyć przez około 3-5 minut. Następnie dodać resztę warzyw, smażyć do miękkości. Dodać czosnek pokrojony w cienkie plastry, drobno posiekany koperek, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
Rozłożyć kotlety na macie silikonowej lub na folii spożywczej w dwa rzędy jeden nad drugim (po 4 kotlety w jednym rzędzie) tak, aby delikatnie nachodziły na siebie. Wyłożyć mieszankę warzywną na środek płatów mięsa, wyrównać, na warzywa wyłożyć plastry sera i zawinąć całość w roladę, pomagając i przytrzymując mięso matą lub folią. Roladę przełożyć ostrożnie do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Podałam z kaszą jęczmienną, którą podsmażyłam na maśle klarowanym i ugotowałam z dodatkiem kurkumy. Było pysznie, a nawet bardzo pysznie :)
Komentarze