Rolada za śmietaną i jagodami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ta rolada to ulubione ciasto moich córek. Wprost je uwielbiają.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka od kury: 3 sztuki
    - mąka: 7.5 dekagrama
    - cukier puder: 6 dekagramów
    - śmietanka kremówka 30%: 50 mililitrów
    - cukier waniliowy - 1 opakowanie: 1 opakowanie
    - galaretka (kolor i smak w/g uznania): 0.5 opakowania
    - dżem: 2 łyżki
    - jagody: 10 dekagramów
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery Galaretki Dżemy

Rolada za śmietaną i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada jagodowa 1. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka roztrzepane widelcem. Wsypać
    przesianą mąkę, lekko wymieszać. Ciasto przelać na blachę wyłożoną pergaminem, piec 12-15 min. w temp. 180 stop. C. Wyjąć biszkopt, natychmiast usunąć pergamin zawinąć roladę czystą lnianą ściereczkę.
    Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, wstawić do lodówki. Śmietaną ubić, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i cukier puder oraz tężejącą galaretkę. Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem i śmietaną posypać jagodami.
    Ponownie zwinąć posypać cukrem pudrem. schłodzić co najmniej na kilka godzin. Można również zamiast cukru pudru na wierzch wyłożyć cienką warstwę bitej śmietany i posypać wiórkami kokosowymi.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Jagody Śmietanka Śmietana

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować