Rolada za śmietaną i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka roztrzepane widelcem. Wsypać
przesianą mąkę, lekko wymieszać. Ciasto przelać na blachę wyłożoną pergaminem, piec 12-15 min. w temp. 180 stop. C. Wyjąć biszkopt, natychmiast usunąć pergamin zawinąć roladę czystą lnianą ściereczkę.
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, wstawić do lodówki. Śmietaną ubić, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i cukier puder oraz tężejącą galaretkę. Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem i śmietaną posypać jagodami.
Ponownie zwinąć posypać cukrem pudrem. schłodzić co najmniej na kilka godzin. Można również zamiast cukru pudru na wierzch wyłożyć cienką warstwę bitej śmietany i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Komentarze