Taka rolada to pyszna propozycja na ciekawe śniadanie,zimną kolację,będzie też świetną przekąska na imprezę lub rodzinne spotkanie.
40 min
Składniki:
300 g szynki konserwowej w plastrach
3 ogórki konserwowe
5 pieczarek marynowanych
50 g żółtego sera
po kawałku czerwonej i pomarańczowej papryki
300 g serka homogenizowanego naturalnego
kawałeczek zielonej części pora
1 łyżka majonezu
1 kopiata łyżka żelatyny
sól
pieprz
Rolada z szynki i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Plastry szynki ułóż w prostokąt(30x40) na foli aluminiowej,tak aby plastry zachodziły na siebie.
2.Pieczarki,ogórki,papryki oraz ser pokrój w drobną kostkę,pora posiekaj.
Do warzyw i pieczarek dodaj majonez i serek,dopraw do smaku solą i pieprzem.
3.Żelatynę podgrzej na wolnym ogniu,mieszając do jej rozpuszczenia,ostudź,dodaj do masy serowej,dokładnie wymieszaj.
Powstałą masę rozsmaruj na plastrach szynki,całość zwiń w rulon,wzdłuż dłuższego boku i zawiń roladę ciasno w folię aluminiową.
odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarze