Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Szpinak rozmrozić ,odcedzić z wody przez sito.
Na patelni rozgrzać masło,zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę,dodać szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę,doprawić solą i pieprzem.
Smażyć ok 10-15 min na średnim ogniu co jakiś czas mieszając(aż ze szpinaku wyparuje woda).
Piersi z kurczaka rozbić jak na kotlety ,nałożyć bokami jeden na drugi i rozbić tłuczkiem do mięsa tak aby tworzyły całość.
Na środek mięsa rozsmarować szpinak pozostawiając miejsce wolne z brzegów.Na szpinak potrzeć ser na grubych oczkach tarki jarzynowej i złożyć dolną oraz górną część do środka za pomocą dużego noża.Całość zwinąć sznurkiem lub nitką.
Tak przygotowaną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać 50 g masła ,doprawić z wierzchu papryką oraz solą.W
stawić do nagrzanego piekarnika 200 C na ok 1 godzinę.Co jakiś czas mięso podlewać masłem które się roztopi w naczyniu żaroodpornym.
Po upieczeniu odciąć sznurek lub nitkę i pokroić w plastry 3-4 cm.
Porady
Szpinak z mięsa może wypływać ale jest to normalne.Proponuję szpinak podczas smażenia troszkę mocniej doprawić gdyż podczas pieczenia mięsa jego smak zmaleje.
Komentarze