Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

pierś kurczaka nie musi być zawsze jako kotlet.Można z niej wyczarować taką zdrową roladę:)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 piersi z kurczaka
    120 g sera żółtego mozzarella
    50 g masła
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    sól

    Farsz:

    450 g mrożonego szpinaku
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szpinak rozmrozić ,odcedzić z wody przez sito.
    Na patelni rozgrzać masło,zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę,dodać szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę,doprawić solą i pieprzem.
    Smażyć ok 10-15 min na średnim ogniu co jakiś czas mieszając(aż ze szpinaku wyparuje woda).
    Piersi z kurczaka rozbić jak na kotlety ,nałożyć bokami jeden na drugi i rozbić tłuczkiem do mięsa tak aby tworzyły całość.
    Na środek mięsa rozsmarować szpinak pozostawiając miejsce wolne z brzegów.Na szpinak potrzeć ser na grubych oczkach tarki jarzynowej i złożyć dolną oraz górną część do środka za pomocą dużego noża.Całość zwinąć sznurkiem lub nitką.
    Tak przygotowaną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać 50 g masła ,doprawić z wierzchu papryką oraz solą.W
    stawić do nagrzanego piekarnika 200 C na ok 1 godzinę.Co jakiś czas mięso podlewać masłem które się roztopi w naczyniu żaroodpornym.
    Po upieczeniu odciąć sznurek lub nitkę i pokroić w plastry 3-4 cm.

Porady

Szpinak z mięsa może wypływać ale jest to normalne.Proponuję szpinak podczas smażenia troszkę mocniej doprawić gdyż podczas pieczenia mięsa jego smak zmaleje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować