Rolada z piersi kurczaka do chleba

4.5 (147 ocen)

Polecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na święta.

Składniki:

  • Składniki :
    2 podwójne filety z kurczaka
    300 gr mięsa mielonego
    1 jajko
    musztarda ( nie musi być )
    Marynata :
    olej / oliwa z oliwek
    majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rolada

Rolada z piersi kurczaka do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1b9ns6y 1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy do marynaty na co najmniej 12 h
    2. Na drugi dzień bądź po upływie 12 h wyjmujemy nasze filety i układamy na foli aluminiowej tak aby na siebie zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego.
  • image-18atpno 2. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach.
  • image-20lwqte 3. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno zawijając folie wokół rolady ( nie musimy w ten sposób używać żadnych nici, aby rolada się nie rozpadła ). Tak zawiniętą roladę przekładamy do wąskiego naczynia, ja użyłam keksówki.
  • 4. Pieczemy najpierw przez 50 min w 190 stopniach. Po tym czasie rozcinamy folię i dopiekamy jeszcze z 30-40 min.
  • 5. Kiedy rolada będzie upieczona wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować