Polecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na święta.
Składniki:
Składniki :
2 podwójne filety z kurczaka
300 gr mięsa mielonego
1 jajko
musztarda ( nie musi być )
Marynata :
olej / oliwa z oliwek
majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz
Rolada z piersi kurczaka do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy do marynaty na co najmniej 12 h
2. Na drugi dzień bądź po upływie 12 h wyjmujemy nasze filety i układamy na foli aluminiowej tak aby na siebie zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego.
2.Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach.
3.Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno zawijając folie wokół rolady ( nie musimy w ten sposób używać żadnych nici, aby rolada się nie rozpadła ). Tak zawiniętą roladę przekładamy do wąskiego naczynia, ja użyłam keksówki.
4. Pieczemy najpierw przez 50 min w 190 stopniach. Po tym czasie rozcinamy folię i dopiekamy jeszcze z 30-40 min.
5.Kiedy rolada będzie upieczona wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze