Rolada z musem jogurtowo-gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Żółtka mieszamy razem z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i wlewamy masę żółtkową. Jeszcze przez chwilę miksujemy i na sam koniec wsypujemy mąkę. Mieszamy już szpatułką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.9-12 minut. Jeszcze gorący wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem. Odrywamy delikatnie papier do pieczenia i razem ze ściereczką zawijamy biszkopt w rulon. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Mus:Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Gruszki kroimy w drobną kostkę i zagotowujemy aż delikatnie się rozpadną i puszczą sok. Jeżeli chcecie możecie dosłodzić mus. Ja miałam bardzo dojrzałe gruszki więc takiej potrzeby dosładzania nie miałam. Do gorącego musu wsypujemy galaretkę,dokładnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu i jeszcze ciepłą wlewamy do jogurtu i na sam koniec wystudzony mus gruszkowy. Wszytko dokładnie miksujemy. Masa szybko sztywnieje. Rozwijamy delikatnie biszkopt i wykładamy nasz mus,ponownie zwijamy i wkładamy do lodówki na ok.3 godz.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze