Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso doprawić ziołami prowansalskimi, majerankiem i tymiankiem. Posolić. Wbić jajka i wsypać bułkę, dokładnie wymieszać. Rozwinąć folię aluminiową a na niej rozłożyć mięso (tak by powstał rozwałkowany płat średniej grubości) . Na nim ułożyć szynkę, posypać serem i ułożyć szpinak. Oprószyć czosnkiem i+ solą. Przy pomocy folii zawinąć mięso, tak by folia nie została w środku ! Powstałą roladę odwinąć z folii, "zagnieść" po bokach i na łączeniu, by nic nie "wystawało" ze środka.
Na kolejnym arkuszu folii ułożyć plastry szynki (serano, szwarcwaldzka,..) położyć na ich skraju mięso i za pomocą folii znów zawijać. By szynka otuliła całą roladę. Pozostawić roladę zawiniętą w folię i piec w piekarniku ok 30min w 180*C . Po tym czasie odwinąć ją z folii i piec w 200*C -220*C przez kolejne 30min.
Komentarze