Rolada z malinami i serkiem mascarpone

4.5 (175 ocen)

Lekka,puszysta, owocowa.

Składniki:

  • Biszkopt na roladę:
    4 jaja,
    1/2 szklanki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    6 łyżek maki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia.
    Krem:
    200 g serka mascarpone,
    15 dkg białej czekolady,
    200 ml smietany 30%,

    maliny-0k 30 dkg
    cukier puder do posypania biszkoptu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Rolada z malinami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać ze sztywną pianą z białek, a potem z powoli wsypywaną mąką pszenną, ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
    Formę 30x40cm wyłożyć papierem do pieczenia, który wcześniej należy natłuścić. Ciasto wylać, równomiernie rozsmarować, piec w temperaturze 175C przez około 15 min. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić, posypać cukrem pudrem. Blaszkę przykryć czystą ściereczką, odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć wraz ze ściereczka, wzdłuż dłuższego boku.
  • 2. Masa:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać z masą serkowo-czekoladową. Dodać około 3/4 malin (resztę zostawić do dekoracji). Dobrze schłodzić, aż do zgęstnienia kremu, np. w zamrażarce.
  • 3. Biszkopt rozwinąć, wysmarować masą pozostawiając ok. 2 cm nie wysmarowane na brzegu (krótszy bok). Posypać kilkoma malinami, a następnie delikatnie zwinąć w roladę. Końce zasmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki.

Porady

Do wykonania rolady mozna uzyc innych owocow np truskawek, borowek, jagod.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce Biała czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować