Rolada z malinami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać ze sztywną pianą z białek, a potem z powoli wsypywaną mąką pszenną, ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Formę 30x40cm wyłożyć papierem do pieczenia, który wcześniej należy natłuścić. Ciasto wylać, równomiernie rozsmarować, piec w temperaturze 175C przez około 15 min. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić, posypać cukrem pudrem. Blaszkę przykryć czystą ściereczką, odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć wraz ze ściereczka, wzdłuż dłuższego boku.
2.Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać z masą serkowo-czekoladową. Dodać około 3/4 malin (resztę zostawić do dekoracji). Dobrze schłodzić, aż do zgęstnienia kremu, np. w zamrażarce.
3.Biszkopt rozwinąć, wysmarować masą pozostawiając ok. 2 cm nie wysmarowane na brzegu (krótszy bok). Posypać kilkoma malinami, a następnie delikatnie zwinąć w roladę. Końce zasmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki.
Porady
Do wykonania rolady mozna uzyc innych owocow np truskawek, borowek, jagod.
Komentarze