Rolada z kwiecistym wzorem

5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Takie rolady bardzo ładnie sie prezentują i nie potrzebna im inna dekoracja. Można robić różne wzorki dodając kakao zamiast barwników.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt z 4 jaj + 1 żółtko które zostaje od masy na wzorek -nic się nie może zmarnować:)
    4 Jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru

    blaszka z piekarnika 43cm 37cm.

    ciasto na wzorek:
    50g miękkiego masła
    50g cukru pudru
    50g mąki
    1 małe białko

    kakao lub barwnik spożywczy

    rękaw cukierniczy

    0,5 l kremówki
    3łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru

    kolorowe galaretki do środka (nie są wymagane-można zastąpić owocami)
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada z kwiecistym wzorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galatetka 1. W moim przepisie mam kolorowe galaretki ponieważ wcześniej przygotowałam desery i odlałam troszkę z każdego koloru,ale można zastąpić galaretkę owocami lub dżemem.
  • ciasto 2. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem. Następnie dodaj białko i miksuj na gładką masę. Dodaj mąkę i dalej miksuj.
  • Rolada-wzorek 3. Do masy dodaj kakao lub barwnik spożywczy. Kolorystyka jest dowolna w zależności, co chcemy za wzorek.
  • masa na wzorek 4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego lub szprycy.
  • Rolada-wzorek 5. Wykonaj wzorek na papierze do pieczenia.
  • składniki na biszkopt 6. Biszkopt:
    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę , dodaj cukier i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj żółtka. Mąke z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Rolada-wzorek 7. Ciasto biszkoptowe delikatnie wyłóż na wzorek.
  • biszkopt 8. Upiecz wszystko w piekarniku elektrycznym w 180st. w około 15-20minut.
  • Rolada-wzorek 9. Od razu po upieczeniu zdejmujemy papier.
  • rolada 10. przekładamy biszkopt na czysty ręcznik i zwijamy delikatnie w rulon. studzimy.
  • krem-śmietana 11. W między czasie gdy biszkopt się studzi można ubić kremówkę lub przygotować krem.
    Kremówka:
    Ubij kremówkę, dodaj cukier puder. żelatynę zalej 4 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia, gdy napęcznieje lekko podgrzej na gazie lub w mikrofali,dodaj łyżkę ubitej śmietany do żelatyny i wymieszaj z całą kremówkę.
  • krem 12. Do śmietany dodaj stężone galaretki i wymieszaj.
  • Rolada-wzorek 13. Wykładamy śmietanę na jeszcze lekko letnia roladę.
  • Rolada-wzorek 14. Zwijamy i możemy włożyć do formy keksówki aby miała ładny zwarty kształt.

Porady

Roladę dobrze jest wcześniej schłodzić aby się dobrze kroiła. Jeśli zostanie nam masa do robienia wzorków umieszczamy ją w zamrażarce, aby wyjąć ją w każdej chwili na inną roladkę. Można tak ozdobić okrągły biszkopt i mamy ładną dekorację na torciku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować