Rolada z kremem z amerykańskich borówek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja pierwsza rolada w życiu. Wyszła pyszna, smaczna i nie za słodka. Polecam wszystkim!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    * 6 małych jajek
    * 125 gram cukru
    * 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    * 125 gram mąki tortowej
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem z borówek amerykańskich:

    * szklanka zmiksowanych borówek amerykańskich
    * 350 gram śmietany kremówki 30%
    * 4 łyżki cukru pudru
    * półtorej łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku

    dodatkowo:

    * 200 gram śmietanki kremówki 36%
    * 1 śmietan-fix + łyżka cukru pudru
    * jagody do przystrojenia
    * cukier puder do posypania ściereczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada z kremem z amerykańskich borówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i wszystko miksujemy. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy.
    Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy i wyrównujemy ciasto. Piec w 180 stopniach około 15 minut.
    W czasie pieczenia ciasta lnianą ściereczką posypujemy obficie cukrem pudrem. Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę, odrywamy papier do pieczenia i od razu zawijamy ciasto wraz ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na pół sztywno,dodajemy cukier i zmiksowane borówki amerykańskie. Wystudzoną żelatynę hartujemy dwiema łyżkami masy, a następnie wlewamy całość do kremu i ubijamy na najwyższych obrotach. Masę wsadzamy do lodówki, aby zaczęła tężeć. Taką tężejącą wykładamy na wystudzone ciasto i delikatnie zawijamy. Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Śmietankę 36% ubijamy wraz ze śmietan-fixem i cukrem na sztywno. smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy pozostałymi borówkami.

Porady

Jeżeli masz piekarnik z termoobiegiem nastaw go na na 170 stopni i piecz ciasto około 12 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować