Rolada z kremem z amerykańskich borówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i wszystko miksujemy. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy.
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy i wyrównujemy ciasto. Piec w 180 stopniach około 15 minut.
W czasie pieczenia ciasta lnianą ściereczką posypujemy obficie cukrem pudrem. Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę, odrywamy papier do pieczenia i od razu zawijamy ciasto wraz ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2.Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na pół sztywno,dodajemy cukier i zmiksowane borówki amerykańskie. Wystudzoną żelatynę hartujemy dwiema łyżkami masy, a następnie wlewamy całość do kremu i ubijamy na najwyższych obrotach. Masę wsadzamy do lodówki, aby zaczęła tężeć. Taką tężejącą wykładamy na wystudzone ciasto i delikatnie zawijamy. Wstawiamy do lodówki.
3.Śmietankę 36% ubijamy wraz ze śmietan-fixem i cukrem na sztywno. smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy pozostałymi borówkami.
Porady
Jeżeli masz piekarnik z termoobiegiem nastaw go na na 170 stopni i piecz ciasto około 12 minut.
Komentarze