Rolada z kremem budyniowym i galaretką

4.44 (183 ocen)

  • 60 min

Delikatna biszkoptowa rolada z masą budyniową, zadowoli każdego łasucha.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 kopiasta szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    100 ml wody
    1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    3 szkl mleka
    3 łyżki cukru pudru
    1 kostka masła
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.44 (183 ocen)

Zobacz również:

Rolada Ciasto z kremem Desery

Rolada z kremem budyniowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy biszkopt 1. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy mąkę, żółtka oraz proszek do pieczenia. Do masy wlewamy wodę i dokładnie miksujemy
  • Pieczymy biszkopt. 2. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Wykładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 17-18 minut w temp. 200 stopni.
  • Zwijamy upieczony biszkopt. 3. Upieczony ciepły biszkopt wykładamy na ściereczkę. Zdejmujemy papier. Delikatnie zawijamy biszkopt w rulonik. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Zwijamy roladę. 4. Z mleka odlewamy 1/2 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy budynie. Miszaninę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zimny budyń i nadal ucieramy. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzącej wody. Wlewamy do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Odstawiamy do stężenia. Zwinięty biszkopt rozwijamy. Smarujemy przygotowanym kremem. Na brzegu układamy pasy stężonej galaretki. Zwijamy starannie roladę. Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Wyładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.32 (44 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką

To może cię zainteresować