Rolada z kolorowym wnętrzem

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Przepis na roladę pełną smaków i aromatów z mocno kolorowym wnętrzem warzywnio - pieczarkowym. Mięso jest miękkie i delikatne, a środek bardzo soczysty, pełen różnych nut smakowych.

  • 60 min

Składniki:

  • PODSTAWA MIĘSNA:
    - 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    - 1 jajko
    - 1 biała cebula
    - 1-2 ząbki czosnku
    - namoczona w mleku kajzerka lub wafle ryżowe (w wersji bez glutenu)
    - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - sos sojowy (słodki)
    - sól i pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia cebulki)
    FARSZ:
    - 1 cebula biała
    - 2 marchewki
    - 6 pieczarek
    - 1 czerwona papryka
    - mały pęczek natki pietruszki
    - 2 ogórki kiszone
    - 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - sól i pieprz
    - olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z kolorowym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Cebulę, paprykę i ogórki kiszone kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki oraz siekamy pietruszkę.

    Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • przygotowanie farszu 2. Na odrobinie oleju szklimy cebulkę, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki i startą marchewkę. Wszystko smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną, a woda odparuje.

    Następnie całość doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • podstawa mięsna 3. Następnie przygotowujemy podstawę mięsną.

    Do miski dodajemy zmielone mięso z łopatki wieprzowej, podsmażoną na oleju cebulkę, namoczoną w mleku kajzerkę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

    * w wersji bezglutenowej możemy użyć namoczonych w mleku wafli ryżowych
  • przygotowanie rolady 4. Kolejny etap to zawijanie rolady.

    Na foli spożywczej układamy mięso, tak aby utworzyło prostokąt. Możemy użyć do tego wałka do ciasta.
  • nakładanie farszu 5. Na mięsie układamy podsmażone warzywa i pieczarki oraz posypujemy pokrojonym ogórkiem kiszonym.
  • zawijanie rolady 6. Roladę zawijamy przy pomocy foli spożywczej.
  • zawinięta rolada 7. Boki rolady zamykamy podstawą mięsną.
  • upieczona rolada 8. Tak zawiniętą roladę przekładamy na folię aluminiową posmarowaną olejem*, zawijamy i wkładamy do keksówki.

    * oprócz oleju folię możemy posypać ulubionymi ziołami,

    ** pamiętajmy aby przed przełożeniem rolady na folię aluminiową, ściągnąć folię spożywczą.

    Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 0,5 godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 0,5 godziny.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Aby farsz w środku był "stabilny", w momencie przygotowywania go na patelni, musimy pamiętać o odpowiednim zredukowaniu wody, którą "puszczają" podsmażane warzywa i pieczarki. Dla 100 % pewności do farszu możemy dodać stary ser żółty lub wymieszać go z jajkiem. Rolada świetnie smakuje z sosem pieczarkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować