Rolada z kaszy gryczanej z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do rondelka ,zagotowujemy,wsypujemy do mleka sypką kasze prażoną ,przykrywamy rondelek i czekamy aż kasza wchłonie mleko.Odstawiamy do wystygnięcia.
Ziemniaki obieramy ,gotujemy do miękkości ,odcedzamy i tłuczemy ,a następnie zimne mielimy w maszynce do mięsa,
Do zmielonych ziemniaków dodajemy serek twarogowy ,też musi być zmielony ja nie mieliłam bo "mój ulubiony" jest idealny ,wbijamy jajka i dodajemy ostudzoną kaszę ,masło topimy na patelni i też dodajemy do masy doprawiamy do smaku solą i pieprzem ,całą masę dokładnie wyrabiamy aż do połączenia składników.
Z masy formujemy wałek (masa jest dosyć lepka,więc można idealnie uformować),owijamy pergaminem do pieczenia ciasta i wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 min w temp 180*.
2.Sos grzybowy : Cebulę obieramy ,siekamy w kosteczkę i przesmażamy na masełku,dodajemy rozmrożone grzyby ,dusimy około 20 min możemy podlać 1/2 szklanki wody jeśli jest potrzeba doprawiamy szczyptą kucharka lub samą solą i pierzem wlewamy śmietanę i zagotowujemy.Odstawiamy z ognia . Sos jest gotowy. Upieczoną roladę kroimy na plastry ,polewamy sosem grzybowym i podajemy .
życzę smacznego:)
Porady
W tej roladzie ważne jest żeby kasza była prażona ze zwykłej ta rolada nie wyjdzie ,po prostu kasza się nie upiecze .
Komentarze