W mojej kuchni większość potraw- jeśli była taka potrzeba- robiłam z kaszą jęczmienną. Bardziej mi smakowała. Ale teraz wiem, że i kasza gryczana potrafi nieźle smakować, trzeba ją tylko umieć odpowiednio podać.
40 min
Składniki:
Na jedną roladkę:
Składniki podstawowe:
1 filet drobiowy duży
1/2 ugotowanego woreczka kaszy gryczanej
2 średniej wielkości śliwki świeże
Składnik podstawowy dodatkowy:
2 plasterki żółtego sera np. Gouda
Rolada z kaszą gryczaną i świeżą śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut. Odcedzamy i delikatnie studzimy.
Filet rozbijamy na cienki płat mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony.
2.Jajko roztrzepujemy, dzielimy na dwie części. Jedną dodajemy do ugotowanej kaszy i mieszamy. Jest wtedy bardziej zwarta. Drugą część jajka zostawiamy do panierowania.
3.Na filet kładziemy 2 plasterki żółtego sera, na to kaszę gryczaną i ćwiartki śliwek, jedna obok drugiej, przy krawędzi. Roladkę zwijamy i panierujemy. Najpierw w mące, w jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z dwoma łyżkami kaszy gryczanej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Komentarze