ROLADA Z KARKÓWKI Z IMBIROWĄ ŚLIWKĄ

0 (0 ocen)

Uwielbiam przygotowywać różnego rodzaju rolady mięsne,lubię z nimi eksperymentować.W tym wydaniu bardzo smakowała moim gościom i domownikom.

Składniki:



  • 2 kg.chudej karkówki
    3 pojedyncze filety z drobiu
    10 dkg.śliwki suszonej
    1 łyżka startego świeżego imbiru
    3 łyżki masła

    sól,pieprz czarny,czosnek niedźwiedzi,sos sojowy,orientalna przyprawa Shoarma,sok z cytryny do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z karkówki z imbirową śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada z karkówki z imbirową śliwką 1.




    Karkówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć wzdłuż po grubości na 3 części nie docinając do końca,aby uzyskać większy płat mięsa,rozbić dość mocno z dwóch stron.Całość polać sosem sojowym,natrzeć przyprawami / bez cytryny/.


  • rolada z karkówki z imbirową śliwką 2.
    Zwinąć w roladę i odstawić na 2 godz.do lodówki.
  • rolada z karkówki z imbirową śliwką 3. Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,wyjąć polędwiczki i odciąć cieńszy kawałek filetu.Pozostały filet przeciąć wzdłuż po grubości nie docinając do końca i lekko rozbić.Skropić sosem sojowym,posypać przyprawami.
    Wyjęte polędwiczki oraz odcięte kawałki filetu rozdrobnić blenderem.Rozdrobnione mięso przełożyć do miski przyprawić do smaku przyprawami oraz sosem sojowym do smaku,włożyć łyżkę masła i wyrobić gładką masę.
  • rolada z karkówki z imbirową śliwką 4.
    Na patelni rozgrzać pozostałe masło,włożyć przecięte na pół śliwki i chwilę smażyć,dodać starty imbir,wymieszać,przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny do smaku,przestudzić.
  • rolada z karkówki z imbirową śliwką 5.
    Karkówkę rozwinąć.Z jednego brzegu posmarować równomiernie połową zmielonej masy mięsnej i ułożyć filety.Posmarować pozostałą zmieloną masą mięsną i ułożyć na niej imbirowe śliwki.Całość zwinąć w roladę.
  • rolada z karkówki z imbirową śliwką 6. Zwiniętą roladę zawinąć podwójnie w papier do pieczenia,obwiązać bawełnianą nicią związując końcówki papieru.Na blaszkę wlać 3/4 l. wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć roladę.
  • rolada z karkówki z imbirową śliwką 7.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec po 60 min.z każdej strony uzupełniając ewentualnie blaszkę gorącą wodą.
  • rolada z karkówki z imbirową śliwką 8.
    Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości karkówki.Upieczoną roladę pozostawić zawiniętą do całkowitego przestudzenia.
  • rolada z karkówki z imbirową śliwką 9.

    Zimną roladę pokroić w grubsze plastry,ułożyć na ozdobionym półmisku w/g uznania.
  • rolada z karkówki z imbirową śliwką 10.
    Pyszna na zimno jako danie do zimnego bufetu lub jako wędlina do pieczywa.Najlepiej smakuje po 24 godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować