Rolada z jagodami

0 (0 ocen)

Roladka jest delikatna i puszysta. Ma wspaniały jagodowy smak...

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    4 łyżki mąki tortowej,
    2 łyżki cukru.

    Krem:
    szklanka śmietanki 30%,
    3 łyżki cukru pudru,
    łyżka cukru waniliowego,
    1/2 torebki pomarańczowej galaretki,
    2 łyżki dżemu z jagód lub borówek,
    200g świeżych jagód

Rolada z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cukier waniliowy - 3 łyżki odłożyć do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietanki, krótko zmiksować.

    Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem, posypać jagodami (kilka odłożyć do dekoracji). Rozsmarować śmietanowy krem, delikatnie zrolować. Udekorować pozostałą śmietanką, jagodami i miętą. Roladkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy