CIASTO:
10 dag mąki
10 dag cukru
2 dag mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
NADZIENIE:
4-5 jabłek
sok z 1 cytryny
galaretka jabłkowa lub cytrynowa
Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ubite ze szczyptą soli białka, mąkę i proszek, wymieszać. Formę wyłożyć pergaminem, rozsmarować ciasto. Piec 10 min w 200 st C. Wyłożyć na czystą ściereczkę i razem z nią zwinąć, zostawić do ostygnięcia.
2.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na patelnię i smażyć ok 15-20 min pilnując żeby się nie przypaliły, pod koniec dodać sok z cytryny i galaretkę w proszku. Odstawić do ostygnięcia
3.Ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować masą jabłkową, zwinąć ponownie i wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Komentarze