Rolada z indyka z morelami

4.5 (163 ocen)

Apetyczna kompozycja z piersi indyka z morelami w towarzystwie ziół prowansalskich i rozmarynu.

Składniki:

  • 80 dag - 1 kg piersi z indyka
    100 ml wina białego, wytrwanego
    30 dag suszonych moreli
    1 łyżeczka masła klarownego
    zioła prowansalskie
    rozmaryn
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z indyka z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pierś z indyka rozkroić ostrym nożem, tak aby powstał duży płat. Następnie lekko robić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Delikatnie wetrzyj przyprawy.
    2. Na doprawionym płacie mięsa rozłożyć po środku, wcześniej zamoczone w winie, morele suszone. Płat ostrożnie zwinąć w roladę, a następnie mocno przewiązać dookoła sznurkiem.
    3. Przełożyć mięso do brytfany, dodać masło klarowne i polać winem po morelach. Dolej do brytfany niewielką ilość wody. Całość udekrować kilkoma gałązkami rozmarynu. Roladę piecz w temp. 180 stopni przez ok. 50 min., do uzyskania miękkości.

Porady

Suszone morele zamocz w winie lub koniaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować