rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ten prosty zestaw smakowy zadowoli miłośników delikatnych i soczystych mięs. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • około 1 kg filetu z indyka
    300 gramów boczku wędzonego w plastrach
    8 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (można dać więcej)
    przyprawa do kurczaka lub indyka
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Szynki

Rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Fileta dokładnie myjemy i osuszamy, rozkrajamy do na jeden duży płat, następnie rozklepujemy dość cienko, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem z obu stron, posypujemy przyprawą, delikatnie zwijamy, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

    Następnie na mięsie układamy połowę plastrów boczku i odsączone z oliwy kawałki pomidorów.
  • xxx 2. Następnie ściśle zwijamy roladę wzdłuż krótszej części.
  • xxx 3. Roladę przykrywamy z góry pozostałym boczkiem, końce zawijając pod spód.
  • xxx 4. Mięso zawijamy w folię aluminiową.
    Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego z płaskim i szerokim dnem, wlewamy około 1 szklanki wody na spód naczynia.
  • xxx 5. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z wierzchu pozwalając przypiec się boczkowi.

Porady

Boczek możemy zastąpić szynką parmeńską. Jeśli woda ze spodu nam wyparuje, trzeba ją uzupełnić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować