Ten prosty zestaw smakowy zadowoli miłośników delikatnych i soczystych mięs. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.
1 godz. 40 min
Składniki:
około 1 kg filetu z indyka
300 gramów boczku wędzonego w plastrach
8 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (można dać więcej)
przyprawa do kurczaka lub indyka
3 ząbki czosnku
Rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta dokładnie myjemy i osuszamy, rozkrajamy do na jeden duży płat, następnie rozklepujemy dość cienko, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem z obu stron, posypujemy przyprawą, delikatnie zwijamy, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Następnie na mięsie układamy połowę plastrów boczku i odsączone z oliwy kawałki pomidorów.
2.Następnie ściśle zwijamy roladę wzdłuż krótszej części.
3.Roladę przykrywamy z góry pozostałym boczkiem, końce zawijając pod spód.
4.Mięso zawijamy w folię aluminiową.
Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego z płaskim i szerokim dnem, wlewamy około 1 szklanki wody na spód naczynia.
5.Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z wierzchu pozwalając przypiec się boczkowi.
Porady
Boczek możemy zastąpić szynką parmeńską.
Jeśli woda ze spodu nam wyparuje, trzeba ją uzupełnić.
Komentarze