Rolada z indyka z warzywami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Pora posiekać na drobno, dać na rozgrzany tluszcz, lekko poddusić.Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarku o grubych oczkach, dodać do pora, podlać winem i dusić do miękkości. Dodać przyprawy, sól, pieprz oraz owoce żurawiny i wiśnie, chwile jeszcze dusić. Przestudzić.
2.Dodać mięso mielone i roztrzepane jajko wyrobić na jednolitą masę.
3.Mięso naciąć przez środek (nie do końca), rozbić młotkiem na cieńszy płat. Natrzeć z obu stron przyprawami, solą i pieprzem.
4.Farsz rozłożyć na całości mięsa.
5.Zrolować mieso w rulon. Można odstawić w chłodne miejsce na jakiś czas.Przełożyć do żaroodpornego naczynia podlać odrobina bulionu, przykryć folią.
6.Piec ok. 1-1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Co jakiś czas polewać mieso bulionem. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia odkryć mieso aby sie zarumieniło.
7.Z wytworzonego sosu z miesa i pozostałego bulionu możemy przygotować sos.Roladę kroić po około 15 minututach od wyciągnięcia z pieca.
Komentarze