składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
0,5 kg mięsa mielonego
1 mała bułka kajzerka
3 jajka
1 mała obrana i posiekana na drobno cebula
kilka różyczek ugotowanego brokuła
pęczek pietruszki ( posiekanej)
ziarna słonecznika do posypania
sól
pieprz
Rolada z ciasta francuskiego " oczko brokułowe" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namaczamy i odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy odciśniętą bułkę, posiekana cebulę, 2 jajka, sól i pieprz. Wyrabiamy jednolitą masę. Na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego, rozkładamy mięso mielone, zostawiając z dwóch krótkich i jednej dłuższej strony po 2 cm wolnego ciasta. Wzdłuż długiego boku z mięsem układamy różyczki brokuła i posypujemy je posiekana pietruszką. Pozostawione 3 boki smarujemy rozkłóconym jajkiem, zwijamy zaczynając od strony z brokułem. Końce zaklejamy. Roladę przekładamy do keksówki tak by miejsce sklejenia było na dole.Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy około 1 h w 180 stopniach.
Porady
Roladę możemy podawać zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno jako przystawkę
Komentarze