Rolada z boczku faszerowana piersią z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Roladka jest soczysta i smaczna. Ładnie wygląda. Świetna przekąska. Polecam

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku bez kości,
    0,5 papryki surowej,
    1 szkl. wina pół wytrawnego,
    2 poj. piersi z kurczaka,
    przyprawa do mięsa mielonego,
    zioła prowansalskie,
    przyprawa kebab-gyros,
    3 łyżki startego sera żółtego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada z boczku faszerowana piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z boczku usuwamy skórę. Płat mięsa kroimy na pół (nie do końca) tak żeby powstał prostokąt. Mięso obsypujemy przyprawą do mięsa mielonego i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół (też nie do końca) tak żeby powstały podłużne płaty. Boczek posypujemy żółtym serem. Układamy rozbite piersi z kurczaka, posypujemy ziołami prowansalskimi i przyprawą kebab-gyros. Na piersi układamy podłużne kawałki papryki i zawijamy roladę, mocno obwiązując ją sznurkiem. Na oleju obsmażamy mięso ze wszystkich stron na rumiano. Następnie podlewamy wodą do połowy naczynia. Po godzinie duszenia dodajemy wino i dusimy potrawę do miękkości ok. 1,5-2 godzin. Studzimy w wytworzonym sosie. Potrawę podajemy na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować