Rolada z boczku faszerowana piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczku usuwamy skórę. Płat mięsa kroimy na pół (nie do końca) tak żeby powstał prostokąt. Mięso obsypujemy przyprawą do mięsa mielonego i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół (też nie do końca) tak żeby powstały podłużne płaty. Boczek posypujemy żółtym serem. Układamy rozbite piersi z kurczaka, posypujemy ziołami prowansalskimi i przyprawą kebab-gyros. Na piersi układamy podłużne kawałki papryki i zawijamy roladę, mocno obwiązując ją sznurkiem. Na oleju obsmażamy mięso ze wszystkich stron na rumiano. Następnie podlewamy wodą do połowy naczynia. Po godzinie duszenia dodajemy wino i dusimy potrawę do miękkości ok. 1,5-2 godzin. Studzimy w wytworzonym sosie. Potrawę podajemy na zimno.
Komentarze