Rolada z boczku

4.5 (194 ocen)

kolejna odsłona rolady z boczku, smaczniusia :)

Składniki:

  • 1 kg boczku ładnie przerośniętego
    3 ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowy, majeranek, gałązka rozmarynu
    1 l przegotowanej wody
    3 łyżki stołowe peklosoli
    siatka wędliniarska
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek jeśli jest gruby przeciąć w połowie kawałka do połowy grubości, następnie przeciąć obie połówki nie do końca aby można było rozłożyć jak książeczkę.
  • 2. Włożyć mięso do głębokiego naczynia, wrzucić wszystkie przyprawy poza rozmarynem, zalać wodą wymieszaną z peklosolą. Wstawić do lodówki na 24 godziny. (Mięso jest cienkie, więc nie ma potrzeby dłużej peklować)
  • 3. Wyjąć boczek z zalewy, zwinąć w roladę i włożyć do siatki.
    Do rękawa włożyć gałązkę rozmarynu i czosnek z zalewy.
    Piec w 180 stopni ok. 1godziny 20 minut. Na 10 minut przed końcem rozciąć bardziej rękaw aby boczek ładnie się przyrumienił.
  • 4. Po upieczeniu przełożyć do płaskiego naczynia, położyć na roladzie deskę i docisnąć czymś ciężkim, pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki - najlepiej na noc. Zdjąć siatkę i można konsumować - Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować