Rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek jeśli jest gruby przeciąć w połowie kawałka do połowy grubości, następnie przeciąć obie połówki nie do końca aby można było rozłożyć jak książeczkę.
2.Włożyć mięso do głębokiego naczynia, wrzucić wszystkie przyprawy poza rozmarynem, zalać wodą wymieszaną z peklosolą. Wstawić do lodówki na 24 godziny. (Mięso jest cienkie, więc nie ma potrzeby dłużej peklować)
3.Wyjąć boczek z zalewy, zwinąć w roladę i włożyć do siatki.
Do rękawa włożyć gałązkę rozmarynu i czosnek z zalewy.
Piec w 180 stopni ok. 1godziny 20 minut. Na 10 minut przed końcem rozciąć bardziej rękaw aby boczek ładnie się przyrumienił.
4.Po upieczeniu przełożyć do płaskiego naczynia, położyć na roladzie deskę i docisnąć czymś ciężkim, pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki - najlepiej na noc. Zdjąć siatkę i można konsumować - Smacznego.
Komentarze