ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ SMIETANĄ I DŻEMEM OWOCOWYM

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Składniki do przygotowania dostepne cały rok,pyszna,delikatna rolada biszkoptowa,masa śmietanowa...mniam..

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    80g cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    100 g mąki
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    500 g smietany 30%
    5 łyżeczek żelatyny
    3 łyzki cukru
    1/3 szklanki wody do żelatyny
    pół słoiczka dżemu,ja użyłam truskawkowy
    na wierzch:
    kilka kostek białej i mlecznej czekolady-do starkowania
    do polania na wierzch:
    1/3 szkl.wody
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Rolada biszkoptowa z bitą smietaną i dżemem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    białka oddzielamy od zółtek.Białka ubijamy na sztywno.Żóltka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładko,dodajemy do białek,delikatnie mieszamy.Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mieszamy bardzo delikatnie.Ciasto wykładamy na wysmarowaną argaryną i posypaną bułka tartą blachę.Pieczemy ok 10 minut w 170 st.Ciepłe przykrywamy ściereczką,zwijamy w roladę.
  • 2. krem:
    zelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie,odstawiamy do ostudzenia.Śmietaną ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i zelatynę,miksujemy.
  • 3. Rozkładamy roladę,z brzego kładziemy łyżką dzem wzdłuż całej długości biszkoptu,na szerkość ok 2 cm.Na reszcie biszkoptu rozsmarowujemy bitą smietanę.Deliatnie zwijamy ciasną roladę.Okręcamy folią aluminiową.Wstawiamy do lodówki do stężenia.Po ok godzinie wyjmujemy.
  • 4. poncz:
    do wody wyciskamy sok z cytryny,dodajemy cukier,dobrze mieszamy.Gotową mieszanką polewamy delikatnie roladę na wierzchu,nastepnie starkowujemy biała i ciemną czekoladę,odstawiamy do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować