Rolada z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zoltka odzielamy od bialek.
2.Zoltka ubijamy z cukrem na tzw. puch . Bialka ubijamy na sztywno.
3.Do masy z zoltek dodajemy na przemian make , mak i ubite bialka . Nalezy delikatnie wszystko razem polaczyc.
4.Na blache o wymiarach mniej wiecej 38cm* 25 cm wykladamy paier do pieczania i na tak przygotowana blache wylewamy nasza mase i wyrownujemy.
5.Pieczemy w 190-200 st. okolo 8 do 12 minut . Nalezy zrobic probe patyczkiem , czy ciasto jest suche .
*** Pamietajmy , ze piekarniki sa rozne i nalezy indywidualnie podejsc do kazdego ciasta . Dlatego podalam widelki dla temperatury i czasu pieczenia.
6.W czasie kiedy ciasto sie pieczy nalezy przygotowac wilgotna lniana sciereczke o wymiarach podobnych do ciasta , sciereczke posypujemy delikatnie cukrem. Nastepnie wyjmujemy ciasto i jeszcze gorace wierzchem kladziemy na scierece , nastepnie zdejmujemy papier do pieczenia i szybko zawijamy razem ze sciereczka , odstawiamy do calkowitego ostygniecia.
7.Galaretke truskawkaowa nalezy rozpuscic w 350 ml goracej wody , wylewamy na gleboki talerz , dodajemy truskawki pokrojone na drobne truskawki i pozostawiamy do zastygniecia ( mozna przygotowac dzien wczesniej ).
8.Smietane ubijamy z cukrem .
9.Ostudzona rolade delikatnie rozwinac , rozsmarowac na niej bita smietane , nastepnie poszarpana lyzka galaretke z truskawkami i ponownie zwinac i odstawic na godzine w chlodne miejsce.
10.Rolade przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewa czekoladowa. Kto co lubi ;)
Porady
Do galaretki mozna rowniez dodac zamrozone truskawki :)
Komentarze