Rolada w prążki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier oraz żółtka. Następnie składniki wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. Jedną połączyć z kakao, do drugiej dodać łyżkę mąki.
2.Obie masy wyciskać ciasno za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą końcówką na blachę (25/40 cm), wyścieloną papierem do pieczenia. Formować naprzemienne ukośne paski jasnego i kakaowego ciasta. Piec ok.20 minut w 170 st.Wierzch ciasta oprószyć mąką i odwrócić na czysty pergamin (można przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon).
3.Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając serek mascarpone. Truskawki oczyścić i drobno pokroić. Z jeszcze ciepłego ciasta usunąć papier, posmarować kremem, a na wierzch wyłożyć truskawki. Ciasto zwinąć w roladę, dowolnie udekorować i schłodzić. Smacznego!
Komentarze