Rolada przepis podstawowy

4.27 (232 ocen)

Podaję dziś przepis podstawowy na niezawodną roladę, która nie pęka.Składniki są na blachę z piekarnika.

Składniki:

  • 4 jajka

    1 szklanka cukru

    1 szklanka mąki

    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

4.27 (232 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
    Żółtka mieszamy z octem. Dodajemy do ubitych białek, mieszamy.
    Mąki z proszkiem mieszamy i przesiewamy do masy, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
    Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy na całość masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 10-15 min.
    Wyjmujemy jeszcze ciepłą, wykładamy na rozłożoną szmatkę posypaną cukrem pudrem, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia z ciasta i zawijamy w szmatkę.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Chłodne ciasto rozwijamy ze szmatki i smarujemy delikatnie przygotowaną i przestudzoną masą i ponownie zawijamy. Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować