Rolada pieczona razem z jabłkami

4.47 (201 ocen)

  • 50 min

Sekret tej rolady tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek.

  • 50 min

Składniki:

  • ok. 6-7 jabłek
    cynamon
    4 jajka
    1 szklanka cukru miałkiego
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    cukier puder do posypania rolady
Wystaw ocenę:

4.47 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada pieczona razem z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w nieduże ćwiartki. Dużą blachę (najlepiej taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć jabłka i posypać cynamonem.
  • 2. Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wylać na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy jabłkami do góry i zwinąć w roladę. Gotową roladę przykryć lnianym ręcznikiem aby nie wyschła. Na samym końcu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować