Sekret tej rolady tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek.
50 min
Składniki:
ok. 6-7 jabłek
cynamon
4 jajka
1 szklanka cukru miałkiego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
cukier puder do posypania rolady
Rolada pieczona razem z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i pokroić w nieduże ćwiartki. Dużą blachę (najlepiej taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć jabłka i posypać cynamonem.
2.Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wylać na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy jabłkami do góry i zwinąć w roladę. Gotową roladę przykryć lnianym ręcznikiem aby nie wyschła. Na samym końcu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze