Rolada szpinakowo – łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozgrzać na patelni, dodać mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na wolnym ogniu, do odparowania wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
2.Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do ostudzonego szpinaku, zmiksować. Natomiast białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać.
3.Blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową, delikatnie wyrównać.
4.Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia. Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego.
5.Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia. Zwinąć delikatnie w roladę, zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego !
Porady
Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne
Komentarze